Wij zijn vader en dochter en hebben de nieuwe bestuurder sticker bedacht. Ik ben Louanne de Jong, 21 jaar en net voor mijn 18 de verjaardag heb ik mijn rijbewijs ontvangen. Ik ben Jan-Tjeerd de Jong, 52 jaar en ben de vader van Louanne en Roan. Beiden jonge bestuurders. O ja en ik heb mijn rijbewijs al meer dan 30 jaar.

Waarom?

Louanne:

Na het behalen van mijn rijbewijs mocht ik alleen de weg op. De allereerste rit in de auto van mijn ouders zal ik niet meer vergeten, ik had net mijn rijbewijs opgehaald en met mijn moeder naast mij mocht ik naar huis rijden. Na het starten van de auto, liet ik de koppeling opkomen maar kwam in de auto geen beweging. Ik was gewend dat de auto toch wel enigszins in beweging kwam als ik de koppeling op liet komen. Ik begon al een beetje te zweten en vroeg verbaasd aan mijn moeder ‘waarom gebeurd er niks?’. Mijn moeder begon erg te lachen en legde uit dat ik nog wel genoeg gas moest geven om in beweging te komen. Toen kon ik pas echt wegrijden.

Met mijn nieuwe tweedehands autootje mocht ik de weg op. Eerst even oefenen met mijn ouders maar toen mocht ik echt alleen. Toch vond ik het wel doodeng. Mijn vriendje deed drie kwartier rijden en de weg heb ik met mijn ouders al erg vaak gereden maar toch waren sommige stukken nog spannend. Als ik aan kwam even een berichtje sturen dat ik er was. Naarmate ik meer had gereden ging ik ook langere stukken rijden en vond ik het heel erg leuk. Nog steeds na mijn rijervaring kan druk op de weg zijn en is de route lastig dan is het soms nog spannend. Nog altijd blijft rijden leuk en is het heel handig. Met de sticker wil ik de nieuwe bestuurders meer zelfvertrouwen geven om alleen de weg te gaan. Andere bestuurders kunnen ook ruimte geven aan de nieuwe bestuurders. Als nieuwe bestuurder had ik graag dat dat steuntje in de rug gehad om sneller alleen de weg op te gaan. Mijn vader kwam met het idee van het innovatiefonds van gemeente Zuidplas en samen hebben wij het idee uitgewerkt.

Jan-Tjeerd:

Als je twee kinderen hebt die hun rijbewijs halen, denk je er niet gelijk over na wat de gevolgen hier van zijn. Als je gaat lezen hoeveel gevaar jonge bestuurder lopen en hoe groot de kans is dat ze bij een ongeval betrokken raken, dan laten je kinderen nooit meer in een auto stappen. Natuurlijk kan dat niet omdat je in je leven niet alle gevaren uit de weg kan gaan. Door met name invloed van rijinstructie voor het rijbewijs en een steuntje in de rug na het bereiken van het rijbewijs willen we jonge bestuurders op weg helpen.

In Amerika, Australië en andere landen gebeurt er veel op het gebied van instructie en hulp voor jonge bestuurders na het behalen van het rijbewijs. En wat dacht je van Frankrijk? Als je daar een auto met de rode ‘A’ ziet rijden, dan houdt je daar toch extra rekening mee omdat je weet dat het een jonge bestuurder is. Al pratend over dit onderwerp in de familie kregen we het idee om jonge bestuurders op weg te helpen en zichtbaar te maken voor andere bestuurders.

Waar het ons om gaat zijn drie punten. Gebruik de Sticker , Keep it Simpel en doe het Samen.  Veilige kilometers en veel rijplezier.